top of page

Markedsrapport juli 2024

Til å være juli og vanligvis årets roligste måned i markedene, har årets versjon vært svært begivenhetsrik, med både nyvalg i Frankrike, attentatforsøk på Trump og sceneskifte hos Demokratene hvor Kamela Harris overtok stafettpinnen fra Biden som deres presidentkandidat.


Hendelsene på amerikansk jord, kan påvirke markedene på ulike måter. Skulle Trump blir valgt som president, kan det igjen bli fokus på handelsrestriksjoner og tolltariffer, noe som igjen kan medføre høyere priser, altså stimuli for inflasjonen og høyere renter. Samtidig er det historisk sett republikanerne som trekker frem skattekutt, noe som særlig aksjemarkedet liker, så her kan det slå begge veier for økonomien. Gjennom store deler av juli viste ulike målinger at det var mest sannsynlig at Trump kom til å vinne valget, men etter at Kamela Harris kom på banen ble det mer usikkert. Mye kan skje i ukene og månedene frem mot valget i november.


Det som er klart, er at rentene og ikke minst forventningen til fremtidige renter har kommet ned juli. Skal vi trekke frem noen av årsakene til dette, er nok talen Powel holdt i Senatet tidlig i måneden, en viktig årsak. Det ble her fremhevet at arbeidsmarkedet ikke lenger ser så overopphetet ut som tidligere og begynner å roe seg, noe som igjen er positivt med tanke på å få inflasjonen ned. Inflasjonstallene som kom senere i måneden er med på å bekrefte nettopp dette, med en totalinflasjon som kom inn på 3 % og en kjerneinflasjon på 3.3 %. Begge tallene var godt ned fra forrige måling. Tilsvarende kom PCE inflasjonen ned til 2,50 % og kjerneinflasjonen uendret fra forrige måling på 2,6 %, med en månedsvekst på 0,2 %. Fasiten i rentemarkedet er at rentene har kommet godt ned gjennom hele måneden både i USA og internasjonalt. Fra å snakke om kun ett rentekutt i desember, priser nå markedet inn stor sannsynlighet for rentekutt både i september og desember. På pressekonferansen etter rentemøtet i FED siste dagen i juli, sa Powel at et rentekutt kan ligge på bordet på møtet i september, dersom inflasjonen fortsetter å falle, samt at arbeidsmarkedet holder seg.


Mens det norske aksjemarkedet har vært i feriemodus med små bevegelser, har vi sett relativt store fall på særlig amerikanske teknologiselskaper i løpet av måneden. Dette er ikke unaturlig med tanke på den oppgangen nettopp disse selskapene har hatt siste tiden og ikke minst den høye prisingen av enkelte av de største selskapene. Det som er interessant er at denne nedgangen ikke treffer bredt og vi ser en oppgang på over 10 % på Russel 2000 indeksen som dekker mindre bedrifter. Dermed ser det ser ut til å være en sektorrotasjon ut av tech og inn i selskaper som ikke har tatt del i oppgangen vi har sett på Nasdag og S&P 500 siste året. Til tross for store bevegelser på noen av de største selskapene, endte indeksene så vidt i minus.


Vi oppsummerer juni med følgende data per 31.07.2024:

US 10 år stat

4,04 %

 

Endring mnd.

Hittil i år

Norsk 10 år stat

3,47 %

OSEBX

+ 2,60 %

+ 11,69 %

Norsk 10 år swap

3,58 %

S&P 500

-  0,44 %

+ 13,98 %

Brent

81,51 USD

Nasdaq

-  0,75 %

+ 17,24 %



Comments


BCM_hovedlogo_hvit_300x.png
bottom of page