top of page

Markedsrapport august 2024

August måned startet på mange måter brutalt for markedene og frykten og volatiliteten i markedene steg til rekordhøye nivåer. Den såkalte fryktindeksen, VIX, steg til nivåer vi ikke har sett siden Lehman Brothers gikk konkurs og pandemien på det verste. Til tross for dette klarte vi likevel å komme oss i land uten altfor store endringer hvis vi skal sammenligne med juli måned.


Denne volatiliteten vi har sett vitner om et marked som er nervøst, da man nærmest leter etter negative nyheter. Dette er ikke unaturlig når amerikanske børser prises relativt høyt sammenlignet med historisk gjennomsnitt. Utløsende faktor denne gangen, var amerikanske arbeidsmarkedstall som kom inn langt svakere enn ventet. Med dette ble også Sahm rule trukket frem. Kort fortalt sier den at hvis arbeidsledigheten stiger med mer enn 0,5 prosentpoeng fra bunnpunktet siste 12 måneder, så er dette en indikasjon på at markedet er på vei inn i en resesjon. I tilfellet her har ledigheten steget med 0,53 prosentpoeng fra bunnen i desember, noe som da antyder at USA er i resesjon. Resultatet ble både fall i renteforventninger og børsfall. Som om dette ikke var nok, hevet Bank of Japan overraskende styringsrenten til 0,25 %, noe som medførte en frykt for at den såkalte Carry Trade vil bli svekket. I en årrekke har investorer verden over lånt japanske yen til en nullrente og plassert dem i andre aktivaklasser verden over som gir høyere avkastning. Når den japanske sentralbanken overraskende hevet renten, medførte det en kraftig kursoppgang i yen, noe som gjør lånene dyrere og dette endte med et kamikazesalg på Tokyobørsen vi ikke har sett siden Black Monday i 1987.  Resultatet ble en nedgang på godt over 12 %, noe som selvfølgelig skapte uro i resten av verdens markeder. Nå varte heldigvis ikke denne uroen for lenge, for allerede dagen etter steg børsen med over 10 %, etter en uttalelse fra sentralbanksjefen om de ikke ville heve renten mer med det første.


Oppsummert medførte dette at både korte og lange renter falt og man priset inn stor sannsynlighet for et dobbelt rentekutt i USA på septembermøtet og totalt 100 punkters kutt i løpet av 2024. Troen på et dobbelt rentekutt har senere moderert seg, slik at forventningen nå er nærmere 25 punkter og totalt 100 punkter i år. Aksjemarkedene har derimot kommet tilbake etter uroen tidligere i måneden, godt hjulpen av troen på rentekutt og gode inflasjonstall. Det som blir viktig fremover, er å se på amerikanske arbeidsmarkedstall. Var det svake arbeidsmarkedstallet tidligere i måneden et enslig tall, eller er vi på vei inn i en negativ trend?  Nå som inflasjonen tilsynelatende er under kontroll, er i hvert fall Fed klare til å kutte rentene i månedene fremover dersom ikke inflasjonen begynner å stige igjen.


Vi oppsummerer august med følgende data per 31.08.2024:

US 10 år stat

3,90 %

 

Endring mnd.

Hittil i år

Norsk 10 år stat

3,29 %

OSEBX

-1,36 %

+ 10,17 %

Norsk 10 år swap

3,44 %

S&P 500

+2,28 %

+ 18,42 %

Brent

 76,99 USD

Nasdaq

+0,65 %

+ 18,00 %



ความคิดเห็น


BCM_hovedlogo_hvit_300x.png
bottom of page